Winterreünie 2016

Donateurs en leden zijn van harte welkom op de winterreünie 2016, op zaterdag 6 februari 2016 in Elburg!

Iedere winter en zomer organiseert Vereniging Botterbehoud een reünie voor haar leden en donateurs.In de zomer is varen ze samen op de historische schepen van leden van de Vereniging Botterbehoud om te proeven hoe het er vroeger aan toe ging. In de winter (en die staat voor de deur) bezoeken we een bijzondere plek die gelieerd is aan het oude Zuiderzee verleden van ons prachtige land.

013519Komende winterreünie staat een bezoek aan de oude Hanzestad Elburg op het programma. Elburg is prachtig gelegen aan de randmeren, vlakbij de polder Oostelijk Flevoland tussen Kampen en Harderwijk en is één van Nederland s meest bezienswaardige oude stadjes. De geschiedenis van Elburg gaat ver terug. Het eerst geschreven bericht dateert uit 796 na Chr. In 1233 kreeg Elburg stadsrechten van de graaf van Gerle. Na vele overstromingen en de watervloed van 1367 besloot de toenmalige graaf dat Elburg maar moest worden verplaatst en gaf daartoe de opdracht: “Wij willen dat sy onze stat versetten sullen op een andere stede”. Dit was daadwerkelijk mogelijk door de welvaart die de stad kende in de Hanzetijd. De kenmerkende planmatigheid van de recht op elkaar staande straten, komt voort uit het feit dat deze ‘nieuwe’ stad op de tekentafel ontworpen is.

Omringd door prachtige wallen, vestinggrachten en stuk ken stadsmuur ligt daar nog steeds het nieuwe oude plaatsje waarvan veel van vroeger bewaard is gebleven. De straten en steegjes ademen nog de sfeer van de middeleeuwen, het tijdperk waaraan Elburg zijn vorm te danken heeft. Prachtige geveltjes, lijnrechte straten, trottoirs die zijn opgebouwd uit zwarte en witte steentjes, deuren met mooie ornamenten, een statige Vischpoort, schitterende doorkijkjes en intieme hofjes; kortom er is nog veel te zien in de oude kern van Elburg. Elburg was destijds een stad van betekenis met een haven aan de vroegere Zuiderzee en een grote vissersvloot. In de havenkom ligt nu de trots van de Botterstichting Elburg: zes botters, een bons, twee punters, een kubbeboot en een kotter. Het zijn unieke varende monumenten; prachtig om naar te kijken maar nog mooier om er een tochtje mee te maken.

Het programma van de dag zal voor een belangrijk deel bestaan uit een stadswandeling die ons laat dwalen door de diverse steegjes met pittoreske panden en schitterende doorkijkjes. Een bezoek aan een van de diverse musea of een andere bijzondere locatie zoals de visafslag, palingrokerij of touwslagerij wordt op dit moment nog uitgewerkt. Daarnaast kan een bezoek aan de haven en natuurlijk de botterwerf inclusief rondleiding niet ontbreken aan deze dag.

Kortom, het belooft weer een interessante dag te worden waarbij we kennis maken met een stadje met vele monumenten en een groot Zuiderzeevisserij verleden. Nadere details en route beschrijving zullen bekend gemaakt worden bij de bevestiging van uw inschrijving. Het bestuur van Botterbehoud probeert op deze wijze de historische juweeltjes die herinneren aan het Zuiderzee tijdperk met u te delen en door overdracht en gewaarwording voort te laten bestaan in het heden. Hetgeen in onze ogen bijdraagt aan een sterke onderlinge band tussen donateurs, leden en vereniging. Wij hopen dan ook dat u zich in groten getale aanmeldt, waarbij ook nu weer geldt:wie het eerst komt, is ook als eerste aan de beurt. Wij, doch ook het bestuur van de Stichting tot behoud van Elburger botters, waar wij nauw mee samenwerken, zien in ieder geval uit naar uw komst!

De kosten bedragen €27,50 p.p. Hierbij inbegrepen zijn koffie bij aankomst, een lunchpakket en een maaltijd. Het is mogelijk om maximaal 2 introducees mee te nemen. Voor hen geldt hetzelfde inschrijfgeld.