Zomerreünie 2016

Tijdens de zomerreünie krijgen de donateurs van Vereniging Botterbehoud de kans om mee te varen met de monumentale schepen van de leden. De zomerreünie van Vereniging Botterbehoud wordt dit jaar georganiseerd in het zeer centraal gelegen Huizen en wel op zaterdag 4 juni 2016.

ZR huizen 2016Het dorp Huizen is zeer oud, de eerste vermelding over het dorp stamt uit 1382, het betreft een dorp met akkers en weiden tussen de huizen in, een rijk dorp voor die tijd en bijzonder omdat de huizen uit steen waren opgetrokken in plaats van de plaggenhutten die veelal voorkwamen in die tijd. Huizen heeft zich ontwikkeld als landbouwdorp en had in eerste instantie geen haven. Die is pas in 1854 aangelegd en in gebruik genomen. Voor die tijd werd er wel gevist maar lagen de schepen op de rede van Huizen. Hier werd met redelijk wat gevaar voor schade de vis ook gelost en vervolgens met karren door het water naar het land getrokken om te vis te venten. De havens van Naarden, Muiden en de Eemsmonding werden veelvuldig gebruikt om de botters een winterstalling te verlenen.ZR 2016

Na de aanleg van de haven schoten de aan de visserij verwanten bedrijven de grond uit; visrokerijen, taanderijen, blokkenmakers en mandenvlechters en de scheepswerf vestigden zich rondom de haven. De visserij in Huizen kende haar grootste groei in 1860, de verhalen lopen uiteen van een vloot tussen de 125 en 180 schepen. In het jaar van de grootste visvangst stonden er in Huizen wel 18 rokerijen die onder andere de haring verwerkten tot bokking en die naar Duitsland exporteerden, een belangrijk afzetgebied voor de vissers.

Voor Huizen verging het niet anders dan de andere vissersdorpen rondom de Zuiderzee. Na de afsluiting in 1932 ging de visvangst gestaag achteruit en gaven de meeste vissers de voorkeur aan omscholing of andere werkzaamheden. In 1961 hield ook de laatste Huizer visser het voor gezien, Joost Westland stopte met vissen met de HZ1.

In de Oude Haven van Huizen liggen nu een vijftal botters. Drie gebouwd op de werf Gebroeders Schaap, de HZ1, HZ45 en HZ92. De vierde, de HZ108 is gebouwd op de werf J. Kok en Zn. Deze Kok botter is zojuist van de vernietigende schimmel gered en prachtig gerestaureerd. De laatste, een privé gastbotter, is de GT13. De HZ45 en HZ92 hebben onder deze nummers in Huizen gevist, de HZ1 en HZ108 hebben in andere vissersplaatsen hun emplooi gevonden. Van de 69 bij de Vereniging Botterbehoud geregistreerde botters zijn er 26 in Huizen gebouwd op de werven Gebroeders Schaap en J. Kok en Zn.

Bij een zomerreünie kunnen donateurs van de VBB (en mogelijke gasten) meevaren met schepen van leden van de vereniging. Je zeilt dus mee met een traditioneel visserijschip met ervaren bemanning. Met het werk aan boord (zeilen hijsen, zwaarden ophalen etc.) krijg je een aardige indruk van het zware werk dat de vroegere Zuiderzee vissers moesten verrichten om hun boterham te verdienen. Er zal een leuke tocht gevaren worden van 11.30 – 15.30 uur. Tussentijds zal geankerd worden voor de lunch. Al met al kan dit, als het weer ook een beetje meewerkt zoals voorgaande jaren, een prachtige dag worden. Meer details over het programma en de plaats van vertrek ontvangt u te zijner tijd als bevestiging van uw deelname.

Het bestuur hoopt met de organisatie van deze dag niet alleen een bijdrage te leveren aan onze onderlinge relatie, maar ook om u op actieve wijze kennis te laten maken met een deel van de visserij geschiedenis van ons land. Wij hopen dat u zich dan ook in groten getale aanmeldt, waarbij ook nu geldt: wie het eerst komt, is ook als eerste aan de beurt. Eventuele introducés zijn welkom. Wij, maar ook het bestuur van de Stichting Huizer Botters, kijken uit naar uw komst.

De kosten bedragen € 27,50 p.p., hierbij inbegrepen zijn koffie bij aankomst en een lunchpakket. Het is mogelijk maximaal 2 introducés mee te nemen; voor hen geldt hetzelfde tarief.