Schouwproces

Zelfschouw
In de ALV van 2023 is het probleem aan de orde gesteld dat het schouwen (te) veel capaciteit vergt van de schouwingscommissie. Het voorstel om het schouwproces anders in te richten en te gaan werken met een zelfschouw is door de leden aangenomen. Een nieuwe schouw, herschouw of verlenging zal in eerste instantie plaats vinden door het invullen van het VBB-zelfschouwdocument en beoordeling daarvan door de schouwcommissie.

Om de druk op de schouwcommisie te verminderen is er gekozen voor een proces in 2 stappen waarin eerst de houten schepen en nu de ijzeren schepen door de schippers/eigenaren zelf worden geschouwd a.d.h.v. het zelfschouwdocument om in aanmerking te kunnen komen voor de status Aspirant of Varend Erfgoed. Voor de status van Varend Monument® zal er tevens een fysieke schouwing door de schouwcommissie moeten plaatsvinden op basis van de zelfschouw.
Hiermee bereikt VBB dat op een relatief snelle wijze van alle schepen op een eenduidige en overzichtelijke wijze de status van de schepen wordt vastgelegd. Voor de meeste schepen zal dit een herbevestiging van de huidige status zijn maar het kan ook een aanleiding zijn om de status van je schip te herzien.

De benodigde documenten en toelichting zijn te vinden op pagina Downloads.

Schouwproces
Het schouwproces vindt plaats binnen de afspraken zoals beschreven in de statuten en huishoudelijk regelement van VBB.

  1. Alle leden krijgen een zelfschouwdocument met het verzoek om deze voor een bepaalde datum in te vullen en te retourneren aan de Schouwcommisie VBB.
  2. De Schouwcommissie toetst het schouwdocument. Op basis van een puntentelling wordt de status van het schip bepaald. Aspirant, Varend Erfgoed (VE) of Varend Monument® (VM®). Indien de commissie nog vragen heeft volgt er nog een toelichting en/of een korte schouw.
  3. Indien het een VM® schip betreft wordt een fysieke schouwing afgesproken. Het zelfschouwdocument is hierbij de leidraad en de schouwing kan hiermee sneller plaatsvinden. De schouwing vindt plaats op afspraak en kan waarschijnlijk samen met andere schepen tijdens een evenement plaatsvinden.
  4. Aspirant schepen kunnen op basis van een restauratieplan binnen 5 jaar voor de VBB-status van VE in aanmerking komen.
  5. VE-schepen kunnen op basis van restauraties en fysieke schouwing in aanmerking komen voor de status VM®. Een VM®-registratie is 5 jaar geldig en kan 1 maal met 5 jaar verlengd worden.
  6. Zonder zelfschouw en toetsing kan de status van een schip worden verlaagd naar VE of aspirant.
  7. De status wordt in VBB schepenlijst vastgelegd.
  8. De schepen worden met hun status Actief/Niet Actief opgenomen in RVEN. RVEN toetst de aangeboden schepen aan de RVEN-criteria.