Vissen voor leden


vis EH

De schepen en schippers van Botterbehoud vissen als decennia lang niet meer dagelijks, voor hun vis en brood. Als beheerders van het varend erfgoed®  proberen ze wel de technieken om te vissen-onder-zeil leren, beoefenen en zo in stand houden. Deze technieken voor de visserij-onder-zeil zijn erkend als immaterieel erfgoed. Jaarlijks worden er een aantal evenementen georganiseerd waar dat mag:

  • De Volendammer dag. In het laatste weekend van juni mag er door een aantal schepen aas worden gekuild en hoekwant gezet.
  • Visserijweekend Enkhuizen. In het tweede weekend van augustus, organiseert VBB samen met het Zuiderzee Museum enkele dagen ouderwetse bedrijvigheid in het Markerhaventje in het buitenmuseum. De oude vissersschepen krijgen een vergunning voor een beperkt aantal dagen zeilende, traditionele, folkloristische en educatieve visserij. Afhankelijk van het seizoen en de vergunning geven ze demonstraties over het vissen met de dwarskuil, hoekwant, staande netten en fuiken.
  • Visserijdagen Makkum (oneven jaren) of Urk (even jaren). Dan mag er door een aantal schepen aas worden gekuild en hoekwant gezet.

In oktober tijdens de herfstvakantie van het Noorden, organiseert de Visserij Vereniging Workum de Visserijweek voor eigen leden.

De botters, schouwen, jollen en aken vissen onder zeil met staande netten, met hoekwant en met de aaskuil.

Voor alle evenementen gelden dezelfde regels:

  • Op tijd aanmelden: De vereniging moet de aanvraag voor een ontheffing cultuurhistorische visserij uiterlijk 1 januari (vooraf gaand aan de evenementen) indienen. Daarop staan alleen leden van VBB en VVW. Als je nog nooit gevist hebt, maar dat komend jaar wel wil doen: laat het tijdig weten!
  • Niet vrijblijvend: Het schip en de schipper die zich heeft aangemeld, worden verwacht op het evenement en aan het hele evenement deel te nemen.
  • Leef de spelregels na: Houd je aan de regels van het evenement over zeilgedrag, visstek en vistuig. Vul je journaal waarheidsgetrouw in en lever het in. De Vereniging kan  het vistuig controleren.
  • Geen gesjoemel: Handelen in strijd met de regels van het visserij reglement van VBB leidt in het uiterste geval tot uitsluiting van toekomstige visserijevenementen.
  • Zeilende visserij: Deelname houdt in dat er zoveel mogelijk wordt gezeild naar de visstek en tijdens het vissen.

Over de inschrijving voor deze evenementen ontvangen de leden van de Vereniging Botterbehoud bericht. Het REGLEMENT VISSERIJDAGEN Vereniging Botterbehoud is gepubliceerd in Tagrijn 2023/1.